There is something paradoxical in crossing half the peninsula to find yourself, gastronomically speaking, exactly where you started (Milan). Let me explain. The restaurant in question, nestled among the rocks of Matera, offers an experience that I could define as technically flawless. The service moves with the precision of a ballet, anticipating every need with that non-invasive grace that is the true hallmark of professionalism. The venue is simply very beautiful.
And then comes the food.
To say. Caciocavallo – that cheese that tells of centuries of transhumance and dairy wisdom – appears transformed into a flan with an impeccable consistency. A preparation that could appear in any avant-garde bistro in Brera or Isola in Milan. Cruschi peppers – those crunchy wonders that represent the dry, vibrant soul of Basilicata – have been reduced to a kind of powder, a decorative accent that seems more interested in conquering Instagram than the palate.
Lucanian cuisine has a precise grammar and a robust syntax that does not require conceptual quotation marks or gastronomic parentheses. Yet here in every dish it seems that the original identity is something to be hidden under layers of technique and presentation. Why?
It's not that you eat badly, far from it. Eat well. Too good. With that aseptic perfection that could place you in any corner of contemporary gastronomic geography, but not necessarily in Matera.
Gourmet cuisine, with its obsession with revisiting, sometimes seems to forget that originality is not necessarily proportional to the distance one takes from the original. Sometimes, true audacity lies in respecting the essential and following tradition.
Raffaele Zenti
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26 Febbraio 2025
8,0
C'è qualcosa di paradossale nell'attraversare mezza penisola per ritrovarsi, gastronomicamente parlando, esattamente dove si è partiti (Milano). Mi spiego. Il ristorante in questione, incastonato tra i sassi di Matera, offre un'esperienza che potrei definire tecnicamente ineccepibile. Il servizio si muove con la precisione di un balletto, anticipando ogni necessità con quella grazia non invasiva che è la vera cifra della professionalità. Il locale è semplicemente molto bello.
E poi arriva il cibo.
Per dire. Il caciocavallo – quel formaggio che racconta secoli di transumanza e saggezza casearia – compare trasformato in un flan dalla consistenza impeccabile. Una preparazione che potrebbe figurare in qualsiasi bistrot all'avanguardia di Brera o Isola a Milano. I peperoni cruschi – quelle meraviglie croccanti che rappresentano l'anima secca e vibrante della Basilicata – sono stati ridotti a una specie di polvere, un accento decorativo che sembra più interessato a conquistare Instagram che il palato.
La cucina lucana possiede una grammatica precisa e una sintassi robusta che non necessita di virgolette concettuali o di parentesi gastronomiche. Eppure qui in ogni piatto sembra che l’identità originaria sia qualcosa da nascondere sotto strati di tecnica e presentazione. Perché?
Non è che mangi male, tutt'altro. Mangi bene. Troppo bene. Con quella perfezione asettica che potrebbe collocarti in qualsiasi angolo della geografia gastronomica contemporanea, ma non necessariamente a Matera.
La cucina gourmet, con la sua ossessione per la rivisitazione, sembra talvolta dimenticare che l'originalità non è necessariamente proporzionale alla distanza che si prende dall'originale. A volte, la vera audacia sta nel rispetto dell'essenziale e nel seguire la tradizione.
RockZen
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25 Febbraio 2025
8,0
Very elegant restaurant, the quality of the food is very high, good value for money
Ciro Bartoli
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15 Febbraio 2025
10,0
Truly enchanting place, extraordinary food and location of the highest level, location, which conveys unique sensations, an enchanting place for a romantic dinner with declaration of marriage!! Highly recommended.
Giuseppe Ferrara
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14 Febbraio 2025
10,0
questa e’ stata la prima volta in questo ristorante … spinta dalla segnalazione sulla guida michelin ho deciso di prenotare.
Le ultime recensioni non rendono giustizia a questo ristorante.
Il personale e’ stato gentile e molto premuroso ( io avevo segnalato una intolleranza al glutine e non ho avuto alcun tipo di problema)… la cucina la definirei sublime.
E’ un posto dove vale la pena tornare … la carta dei vini e’ molto ricca, c’è una grande rivalutazione delle materie prime del territorio ma soprattutto e’ una cucina superlativa! torneremo a Matera per tornare al ristorante !
pruppy
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09 Febbraio 2025
10,0
Intimate and elegant location, refined dishes, very elegant service
Monica Biondi
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06 Gennaio 2025
10,0
Suggestive atmosphere but not adequately heated
The bread with the oil at the beginning is very good
Good quality food but cooked too elaborately for a final result not up to the price and expectations
sursum
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02 Gennaio 2025
6,0
Delicious lunch. Easy to make a reservation over the phone. The special bread was delicious. The lamb ravioli was unique and tasty. Octopus was cooked very well. Higher in price than many restaurants but definitely worth it.
Heidi Borenstein
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31 Dicembre 2024
10,0
Among the top restaurants in Matera: the venue is very nice, the dishes are very good, an excellent range of wines and a good quality-price ratio. Book with patience.
massimiliano varosio
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26 Dicembre 2024
10,0
Excellent food in a charming room. Excellent service
Clizia Cosini
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17 Dicembre 2024
10,0