Assergi is a very strange village, very beautiful but badly damaged by the earthquake. Da Franchino is a very nice trattoria, frequented by many local people, dishes that are unknown to me (spaghetti alla guitar alla gricia, exquisite spaghetti alla guitar with wild spinach called ORAPI)... And then the legendary kebabs! Fantastic and funny Franchino. Absolutely worth trying. Huge mixed starter!
Claudia Repetto
.
13 Agosto 2024
10,0
Very abundant and varied starter, friendly family-run environment
Cristina Tessaro
.
08 Agosto 2024
8,0
Eating at Franchino was among the most pleasant things of our stay on the Gran Sasso.
It's worth going there.
Excellent traditional cuisine, excellent wine (we took the "house" Montepulciano and I regret having forgotten to buy a couple of bottles to take home), very generous portions, very honest price. And then Franchino's volcanic ability to make guests feel as if they were at home.
I recommend booking, it's worth it and we will definitely return.
antonio manginelli
.
06 Agosto 2024
10,0
Franchino is truly number one. but also all those behind the stove 👏🏻
Xenia Trofimova
.
02 Agosto 2024
10,0
If you pass through this area, lunch at this restaurant is a must. Very friendly staff, the menu is based on typical dishes of the area. The quality-price ratio is excellent, in classic restaurants you will never find such good things, in fact you can see that the passion for cooking is placed before profit
Silvia Bernardi
.
01 Agosto 2024
10,0
We dined at Franchino last night for the first time. Characteristic place, friendly and helpful staff, very fast service and above all truly delicious food!!
Chiara Fodaroni
.
01 Agosto 2024
10,0
We loved everything! Short drive from L’Aquila this restaurant it’s located in the Assergi old town,and a reservation it’s recommended.Be prepared to experience a true homemade menu from a very generous appetizer to a broad variety of pasta dishes and why not probably the best testing grilled meats. The owner is a friendly man that makes you feel at home right when you walk in . The amount of great tasting food coming out of the kitchens towards our table left us speechless . Prices are unbelievably fair for the experience you get in return. It’s a must see restaurant if you are visiting Abruzzo region . Thank you so much for the amazing lunch Franchino!!!!!
Carmine Alvisio
.
20 Luglio 2024
10,0
Esperienza veramente piacevole, eravamo già super sazi con l'antipasto, molto abbondante e vario e davvero ben cucinati i caldi, ma ci era avanzata mezza bottiglia dell'ottimo montepulciano Vallevò, che straconsiglio, e quindi ci siamo sacrificati con una gricia e dei ravioloni al ragù. Genziana top! Vale la deviazione dall'A24.
Daniela C
.
20 Luglio 2024
10,0
A truly pleasant experience, we were already super full with the starter, very abundant and varied and the hot ones were really well cooked, but we had half a bottle of the excellent Montepulciano Vallevò left over, which I highly recommend, and so we sacrificed ourselves with a gricia and some ravioli with ragù. Gentian top! The detour from the A24 is worth it.
daniela cicerchia
.
20 Luglio 2024
10,0
In zona Assergi da vari anni sono sorti tanti ristoranti con strutture nuove e arredatissime che riecheggiano da lontano le vecchie trattorie abruzzesi. Naturalmente ciò ha contribuito ad alzare i prezzi anche se la qualità spesso non ne ha risentito.
Ecco l'unica trattoria anni 60, nel centro storico di Assergi, che ho trovato in zona. Il buon Franchino vi accoglierà con un tu come tra vecchi amici, lo so non a tutti piace ma è fatto cosi.
Menù a voce anche se su una lavagna si possono vedere i prezzi delle porttae . Tutte molto economiche. Primi a 7/9 euro.
Antipasto caldo ferddo abbondante con cui solo cenare (affettati formaggi polpette varie e altro ben di dio.
A seguire Iolaci, una pasta fatta con crema di pecorico, guianciale e appunto iolaci (una erba che cresce a 2000 mt sul gran sasso ) ottima ed abbondante.
Solo il vino da migliorare .
Si finisce con un bicchierino di genziana (provenienza estera perchè è vietata la raccolta in zona) tutto per 20 euro. Non avete la tovaglia di pizzo. Però il locale era pieno anche di starnieri che guarda cxaso non piace il pizzo ma la pasta fatta in casa si.
Degustibusromano
.
18 Marzo 2024
10,0