In questa zona per far visita alla cantina Vigneti Pittaro, meta immancabile dopo la morte dello stimato Pietro, che, fin dagli anni ’70, ha fatto dei vigneti, dell’uva e del vino una vero bagaglio non solo imprenditoriale ma anche culturale, lasciando notevoli tracce del suo cammino di grande uomo che ha compreso che la cultura sta alla base di ogni successo. Così il suo articolato museo resta un faro di ingegno e creatività artistica in qualche modo legato ad un grande prodotto, il vino, che, come l’arte, s’insinua fin dai tempi più antichi.
Dopo la visita ci fermiamo per pranzo a Codroipo all’osteria “La Di Galas”. Il locale, che all’ingresso presenta il bar, all’interno si estende nella sala ristorante, sobria, ma ben allestita, tranquilla, con tavoli opportunamente distanziati. Marzia, la proprietaria, ci accoglie simpaticamente e, con molta gentilezza ci conduce al tavolo. Vediamo sul tavolo le proposte di alcuni menù a prezzo fisso, ma preferiamo scegliere alla carta. Marzia con estrema cortesia scorre con noi le proposte, descrivendole con particolari dai quali cogliamo il suo amore per la cucina. Ci lasciamo perciò un po’ guidare nella scelta, decidendo però per il frico (piatto tipico del luogo) come secondo. Si reca quindi ai fornelli, mentre Teddy la sostituisce ai tavoli, ai quali, nel frattempo, sono arrivati altri avventori. Teddy, persona simpaticissima e molto professionale, ci imbandisce il tavolo con molta cura conversando affabilmente. Abbiamo gradito moltissimo le preparazioni di Marzia, soprattutto il frico eseguito egregiamente. Impegno e passione per la cucina si denotano sempre, anche se a volte gli ingredienti non sono molti, basta saperli gestire sapientemente.
Soddisfatti dal primo al dessert, Refosco compreso. Grazie Marzia e Teddy, i sapori sono più sapidi con un po’ di empatia!
yancs
.
25 Agosto 2024
10,0
During our stay in Codroipo we ate at the Osteria La Di Galas. We started with the aperitives in a separate room, which was tastefully furnished, with tables nicely set. The owner explained the menu in detail and recommended certain dishes and corresponding wines. We mainly followed his recommendations and had an excellent dinner, all very tasteful and pleasantly presented. The Owner is multilingual and served the dishes and frequently, but unostentatiously asked, if everything was in order. We enjoyed the place, the excellent food and service. The place is certainly a recommendation, despite the more rustic entrance and bar.
Aloisius L
.
14 Agosto 2024
8,0
Lunch with tagliatelle, angus sauce and sliced meat. Everything excellent. Excellent raw material, quality/price too.
Owners of exquisite courtesy
Paola Garberoglio
.
17 Giugno 2024
10,0
Simply a beautiful surprise. Splendid and hospitable, empathetic and professional owners. High quality food respecting tradition
A beautiful discovery!
arturo furlan
.
24 Maggio 2024
10,0
Excellent quality products, refined cuisine that takes inspiration from tradition. The lady knows how to describe the dish with all the enthusiasm and enthusiasm with which she created it.
Excellent for a business lunch with customers arriving from outside Friuli.
Franca Franco
.
22 Maggio 2024
8,0
Excellent dinner in a typical restaurant with good local dishes.
Excellent welcome from the owners. Recommended to everyone.
Giovanni Musso
.
18 Maggio 2024
10,0
The managers are very kind, the environment is nice and clean, the dishes are presented very well. We perceived the quality of the raw materials. The desserts are homemade and are truly excellent, even if the choice is not huge.
Alessandra Piani
.
16 Aprile 2024
10,0
Small and cozy place as we like...It's not a place suitable for those in a hurry...the service is a little slow but very courteous...we tasted many dishes and they were all delicious, with quality raw materials and artfully cooked. We felt welcomed and pampered. Experience to be repeated
Bibi
.
16 Aprile 2024
10,0
Excellent dinner in this beautiful historic venue, which comes to life thanks to the care and professionalism of Marzia and Teddy, splendid hosts.
All the proposals on the menu are very inviting and I was able to taste dishes that were beautiful to look at and delicious to the palate, created with quality raw materials.
Furthermore, great attention is paid to those who, like me, have celiac disease.
What more could you want?
Paola Selva
.
09 Marzo 2024
10,0