The name “Osteria” could be misleading, but Osteria Alberto, just outside Ferrara, is much more than you might expect. Welcomed without a reservation by the very kind Martina, who with great kindness and courtesy sat me down and served me quickly despite the place being full, I immediately perceived a rustic and authentic environment, which however soon leaves room for a high-level gastronomic experience.
The menu immediately reveals the chef's intent: to reinterpret tradition with creativity, without ever distorting it. I tasted two appetizers: fried polenta in Parmesan fondue and truffle, very fragrant and delicious, and a plate of raw ham with vegetables and warm balsamic vinegar cream, a real treat for those who love this ingredient.
But the dish that really won me over were the cappelletti au gratin: very small, with a very thin pastry and a delicious filling. The choice to serve them au gratin was surprising and satisfying.
The meal was accompanied by an excellent glass of wine, chosen from two proposals chosen by Martina (a great wine connoisseur) at the time of opening.
The bill? A little above average, but absolutely consistent with the quality of the raw materials and the care of the proposal. A place to recommend for those who love traditional cuisine elevated with taste and competence. I will be back very willingly!
Claudia Fracasso
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15 Giugno 2025
10,0
We had an unforgettable experience at Osteria da Alberto during our trip to Italy. The staff was genuinely polite and welcoming, creating a warm and relaxed atmosphere. The food was outstanding – we enjoyed scallops with caviar, a perfectly cooked fillet Rossini style, and an exquisite seafood pasta. The wine recommended by the staff paired perfectly with our meal and was just as tasteful. The whole experience was unique and truly memorable. Highly recommended!
Eirini Parsa
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08 Giugno 2025
10,0
Very positive experience. Special menu... excellent food... perfect service.
emanuela degli angeli
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20 Maggio 2025
10,0
Very good restaurant serving authentic and refined cuisine.
Recommended 100%
Adil Benabdallah
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10 Maggio 2025
10,0
Advertising is the soul of commerce... it's difficult to notice, the location goes unnoticed, but inside you feel at home... excellent food, like the wines, and attentive staff, truly excellent, we will definitely return too many dishes to try 👍
moreno albieri
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04 Marzo 2025
10,0
Sono stato a cena da Alberto un sabato sera ed il locale era pieno. L'ambiente è rustico e piacevole anche se magari servirebbe una rinfrescata (specialmente dietro il bancone del bar). Il personale di sala è davvero simpatico e gentilissimo e l'ho particolarmente gradito. Di antipasto ho diviso una polenta fritta con fonduta di parmigiano e tartufo, davvero buonissima, che è risultata la cosa più buona di tutta la cena. A seguire gli gnocchi ai tre pepi che consistono in tre assaggi di gnocchi conditi con besciamella e 3 pepi diversi (se non ricordo male uno andino, uno Thailandese ed uno del Sichuan) che non erano male ma non erano nemmeno un piatto nelle mie corde. Di secondo ho scelto la cotoletta alla bolognese che qui viene fatta con il maialino iberico e non ho particolarmente gradito perchè la panatura si staccava subito e sotto la carne risultava davvero grassissima, troppo per una cotoletta. Il conto è stato un po' al di sopra delle aspettative, per un antipasto diviso, tre primi (l'altra persona come secondo ha ordinato i tortellini gratinati), una cotoletta (28 euro senza contorno), due dolci ed una bottiglia di lambrusco il conto è stato di 130€.
mones8
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25 Febbraio 2025
6,0
Sublime experience! Among the best dishes I've ever tried..
Richibo
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18 Febbraio 2025
10,0
the 🔝 as cuisine, professionalism and courtesy from ALBERTO is always a certainty
Andrea Zuppiroli
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22 Gennaio 2025
10,0
I went with my daughter, the food was excellent, the staff were attentive and very friendly... I highly recommend it
Daniela Vecchiato
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17 Gennaio 2025
10,0
Giorno 1 gennaio 2025. Freschi e leggiadri come un normale giorno di lavoro.
Grande attenzione ai bisogni dell’ospite perché è come se fosse a casa sua.
Professionalità superiore, sapori antichi, accoglienza e coccole distribuite a piene mani ( le stesse che hanno spolverato di bianco le tagliatelle al ragù)… tutto questo ad un prezzo direi adeguato e sopratutto con la calma di un pranzo in famiglia. Grazie di ♥️
Prosit!
Giorgio 2013
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01 Gennaio 2025
10,0