01/07/2024: Excellent restaurant, at the foot of the Pollino in Basilicata. I recommend the tasting menu to be able to savor the many dishes created by the chef-philosopher-patron FEDERICO VALICENTI. The appetizers are very delicious (the Cruschi peppers cooked well: crunchy and not burnt... coming from a Calabrian who married a Lucanian 35 years ago😁). The 9 INGREDIENT CAKE is remarkable... ingredients that I will never remember. Two tastings of first courses (perhaps I would have liked them more abundant... considering my passion for pasta). And two tastings of tender and tasty meat... Watch out for the CHEF 🤣... after each course he approaches to explain: the name of the dish, the ingredients and the PHILOSOPHY that led him to create that particular dish... yes, because "CREATION" is deals with. What to say? HIGHLY RECOMMENDED... I celebrated my wedding anniversary there this June 1st... and it was worth it (a few little curves to get there😁🤣😁). Giuseppe Stirparo, a Calabrian dentist who has moved to Rome since 1984
30/06/2024: Non è un semplice ristorante, è un'esperienza culturale più ampia, in ogni piatto Federico Valicenti ci mette una storia e ogni storia ha il suo piatto. Preso in un'occasione il suo menù degustazione (€40) di "cucina dialettale", una cucina di gusto ma ancor di più di pensiero, indispensabile per affacciarsi sul suo piccolo, grande mondo antico, in una seconda visita nella settimana di permanenza sul Pollino abbiamo scelto alla carta: menzione per il "grattonato", che veniva servito come antipasto ai matrimoni d'antan qui a Terranova, una trippa di ovino con fegato&cuore in un buon brodo di manzo, con cacio&uovo non rappresi (e qui sta l'abilità del cuoco); la "rahatana", una grande arancia fritta con dentro carne di maiale, cruschi, vincotto e cannella, di gran impatto scenico. Si pranza anche sulla terrazza, bella balconata sulla valle verde, con sguardo che spazia dalla Timpa di San Lorenzo alla Serra di Crispo, creste dolci, rassicuranti. Lo chef ti accompagna nel percorso, e questo è il grande valore aggiunto, imperdibile.