During our evening at Osteria Valle in Todi, we had a truly special experience, one that goes far beyond the simple pleasure of good food.
The restaurant is welcoming, well-maintained, and immediately exudes a family atmosphere, where you feel at ease from the first moment. The cuisine is a tribute to Umbrian tradition: authentic dishes, prepared with fresh, quality ingredients, and authentic flavors that express the region in every bite.
But what made our dinner unforgettable was Anna's hospitality, who, with great kindness and sensitivity, took the time to find paper and colors for the son of a couple of friends who were staying with us to draw. A simple gesture, yet full of thoughtfulness and humanity, demonstrating the passion and care this osteria dedicates to each guest, young and old.
It's rare to find a place where you truly feel at home, welcomed as a friend and not just a customer. At Osteria Valle, this truly happens.
I highly recommend stopping here: for the delicious food, the warm and friendly atmosphere, and above all, the extraordinary hospitality that makes all the difference.
We can't wait to return!
Ascanio M. Cosolo
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14 Luglio 2025
10,0
Everything was excellent, from the appetizer (burrata and truffle crouton). The cockerel alla diavola was truly remarkable (very tender with a delicious sauce). To finish, the tiramisu was delicious. Full marks!
Pierpaolo Benigni
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03 Luglio 2025
10,0
Great service, the girl alone managed a full restaurant perfectly.
Excellent food, they didn't miss a beat.
Highly recommended
Giulio Maceratini
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03 Luglio 2025
10,0
A very nice place, cared for in every detail with kind and prepared staff. We ate lunch really WELL! Highly recommended!
Giacomo Crinella
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03 Luglio 2025
10,0
Beautiful experience😊 excellent food and super service! Thanks Anna for making us spend a beautiful evening! Highly recommended
Antonio Avi
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12 Giugno 2025
10,0
Passing through Todi we had lunch at this Osteria. Few but selected dishes based essentially on local cuisine. Excellent taste and average portions. Kindness and helpfulness of the staff. Parking difficult given the "hidden" location of the place. Overall a good place that I suggest trying if in the area.
Roberto D'ALESSANDRO
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11 Giugno 2025
8,0
What can I say? Perfect food, Osteria Umbra portions. You won't leave hungry. Excellent service.
Andrea Redana
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05 Giugno 2025
10,0
Welcoming place, very kind and prepared staff, excellent food, highly recommended
Marianna Giovannelli
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02 Giugno 2025
10,0
Osteria in the center of Todi with seats inside, on a covered veranda and also outside (but quite isolated from the road).
They serve typical food, with a little more particular appetizers. We had a salad with artichokes, chicory and salted ricotta and a potato, pecorino and truffle flan as starters, both very good. As a first course, gnocchi with broad beans and pecorino, not worthy of note. The wine however was very good.
The staff was very helpful, perhaps a little inexperienced but made up for it with friendliness.
Recommended.
Francesca Dell'Eva
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03 Maggio 2025
8,0
Ho conosciuto questo locale per caso, durante una visita al centro storico di Todi.
Ve la faccio corta, si mangia bene. Finalmente un locale dove viene rispettata, almeno per quanto riguarda la mia esperienza, la famosa “stagionalità“ che tanti ristoratori vanno predicando ma che difficilmente si riesce a trovare in giro. Mi ritengo capace di apprezzare la buona cucina ed anche l’impegno, e francamente qui ho trovato entrambi i motivi per cui elogiare i ragazzi che gestiscono il ristorante.
Ho trovato i cardi inseriti nel menu, i famosi contorni di stagione che spesso e volentieri si riducono a verdure al forno e poco altro. La cucina apparentemente semplice del locale, nasconde in verità una complessità di sapori che mi hanno veramente soddisfatto. Abbiamo deciso di optare per due secondi, il pollo alla cacciatora e il filetto di maiale ai carciofi, faccio notare anche i carciofi presenti in menu non facili da trovare.
La complessità dei sapori, sta nelle cotture ben fatte e nelle amalgamazione degli ingredienti che si sposano fra di loro, creando la famosa armonia che dovrebbe esserci in un buon piatto.
Quando si dice “la cucina della nonna“, ovvero quella che nell’ideale comune è la signora anziana che si sveglia presto la mattina e va prima nell’orto poi nel pollaio e subito si mette a cucinare quello che ha trovato. Cotture lente ben fatte. Francamente, io con quella “nonnina che si alza la mattina presto“ ci sono cresciuto e quella cucina la conosco bene, pertanto la so riconoscere quando la trovo.
Per quanto mi riguarda, da oggi Todi non sarà solamente un bel borgo medievale, ma sarà anche il posto in cui c’è l’Osteria Valle.
Piastrin
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03 Aprile 2025
10,0