I wish there were more places like this, unconventional in menu, service and decor.
On the menu because the tendency is to use poor fish, that blue fish that is generally thrown away by fishermen, for example, as well as the parts that are generally discarded.
In the service because the owner has his own philosophy, even in the explanation of the dishes, either you're fine with this or go somewhere else, he doesn't bat an eyelid.
In the furnishings because it all seems thrown there at random, but no, all those strokes of color bring joy to me!
I appreciated all this and would go back.
Milaus2004 Bosi
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03 Marzo 2025
10,0
Very original and extravagant restaurant not far from the seafront avenue, whether you like the owner's methods or not, I found everything very interesting. Definitely high quality fish and well served.
Gianluca Ercolani
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24 Febbraio 2025
8,0
Everything was excellent... a real pleasure for the palate... the super chef
Alessandro Landi
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23 Febbraio 2025
10,0
First watchword...good humor in the strict sense of the term of both the owners and the staff as well as the diners. Second keyword...fish! However, forget the usual octopus salad with cherry tomatoes or fried calamari and prawns. The fish is exclusively local and varies from day to day, purchased fresh from local retailers. The cuisine is slowfood style which does not necessarily mean "sophisticated" but certainly different from the usual. I had a fried fish which was made with boned fish and not with molluscs and crustaceans. My wife, on the other hand, ate a caciucco made with the fish that was available at this time of year... the funny thing is that, according to the owner (a character who characterizes the place a lot in a positive sense) they can't replicate the same flavor of the caciucco as the fish changes daily and they use what the sea makes available... ours was very good so I can say with certainty that it went very well for us.
Gastone Cagliero
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20 Febbraio 2025
10,0
Prima parola d'ordine...buonumore nel senso stretto del termine sia dei titolari che del personale oltre che dei commensali. Seconda parola d'ordine...pesce! Scordatevi però la solita insalata di polpo con pomodorini o la frittura di calamari e gamberi. Il pesce è esclusivamente quello locale che varia di giorno in giorno acquistato fresco dai rivenditori della zona. La cucina è in stile slowfood che non vuol dire per forza "ricercata" ma sicuramente diversa dal solito. Io ho preso una frittura di pesce che era fatta con pesce a lisca e non con molluschi e crostacei. Mia moglie, invece, ha mangiato un caciucco fatto con il pesce che era disponibile in questo periodo dell'anno...la cosa divertente è che, a detta del titolare (un personaggio che caratterizza molto il locale in senso positivo) non riescono a replicare lo stesso sapore del caciucco in quanto il pesce cambia quotidianamente ed usano quello che il mare mette a disposizione...il nostro era buonissimo quindi posso dire con certezza che ci è andata benissimo.
Gastone C
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20 Febbraio 2025
10,0
Direte: che c’entra la musica?
Il titolo è ispirato all’accoglienza con un sottofondo di buon jazz, che cambierà poi in rythm&blues.
Ma il jazz, soprattutto, vale a metafora della filosofia del cibo in questo eccezionale ristorante di mare.
Il jazz è improvvisazione, sorretta da talento e passione, è ritmo tradotto in armonia mai banale, è originalità che valorizza il virtuosismo e la sapiente fantasia degli esecutori. È anima (soul, come bene rende il termine che lo contraddistinse ai primordi, a New Orleans).
Tutto quello che si ritrova gustando i piatti al Buonumore.
Scordatevi la costruzione dei sapori che – cucina gourmet docet – va di moda.
Si ritorna alle origini e si innova nel rispetto dei sapori autentici e naturali.
La forza delle proposte gastronomiche sta nella capacità di trattare una materia prima genuina, locale, fresca, con un tocco di genialità, attento a preservarne la verità (e la varietà) attraverso cotture leggere (che non alterano i sapori e conservano i valori nutrizionali) se non crude e l’essenzialità dei condimenti (che non stemperano né, tanto meno, coprono il gusto originario).
Il risultato è un’esperienza culinaria unica.
Sapori delicati, sapidità che restituiscono la sostanza del mare, morbidità e croccantezze sublimi.
Perché, come spiega Simona – che sta ai fornelli a rilanciare e rinvigorire la scuola del babbo Amelio – i fornitori sono tutti produttori di base: pescatori e contadini. Tant’è che, se la pesca non s’è potuta fare per le condizioni atmosferiche, il ristorante non apre.
Prova a conferma il menu scritto con il gessetto sulla lavagna. Ogni volta diverso, in relazione a quel che è stato pescato nella giornata precedente.
Cucina per palati fini. Non per tutti. Non per chi cerca sapori forti, il salato e gli zuccheri e le salse a colpire le papille gustative, diseducate dal cibo industriale e dalla rincorsa al tradimento della naturalità della nutrizione travestita da originalità.
Abbiamo goduto il menu degustazione, percorso tra le delizie offerte dal nostro mare, preparate con cura e amore.
Appetitoso il caciucco alla Amelio, fantastico il piatto dei crudi, cui fa da contrappunto la presentazione delle medesime specialità di mare cotte con mano lieve; leggero e stuzzicante il fritto; straordinario il piatto definito “provocazione”; squisito il sorbetto alla pera; buono e seducente tutto il resto, inclusi il pane e la focaccia fatti in casa.
Piacevole anche il caffè, armonico al pranzo.
Prezzo adeguato alla qualità della materia prima e della cucina.
Da provare, per chi sceglie di conoscere quel che la natura propone e che rimanda al rapporto tra cibo e territorio, che a Viareggio vuol dire profumo di mare, vini non trattati, verdure e frutta stagionali.
Un modo di affinare il palato, di recuperare la dimensione naturale del cibo, di unire il piacere al benessere a tavola.
In buona compagnia, perché il mangiare, se non è conviviale, non dona felicità.
Giorgio P
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13 Febbraio 2025
10,0
Top jazz cuisine
You will say: what does music have to do with it?
The title is inspired by hospitality with a background of good jazz, which will then change to rhythm & blues.
But jazz above all is a metaphor for the philosophy of food in this exceptional seafood restaurant.
Jazz is improvisation, supported by talent and passion, it is rhythm translated into never banal harmony, it is originality that enhances the virtuosity and skilled imagination of the performers. It's soul (soul, as the term that distinguished him in his early days, in New Orleans, aptly expresses).
Everything you find while enjoying the dishes at Buonumore.
Forget about the construction of flavors which - gourmet cuisine docet - is in fashion.
We return to the origins and innovate while respecting authentic and natural flavours.
The strength of the gastronomic proposals lies in the ability to treat a genuine, local, fresh raw material, with a touch of genius, careful to preserve its truth (and variety) through light cooking (which does not alter the flavors and preserves the nutritional values) if not raw and the essentiality of the condiments (which do not dilute nor, much less, cover the original taste).
The result is a unique culinary experience.
Delicate flavours, flavor that conveys the essence of the sea, sublime softness and crunchiness.
Because, as Simona explains - who is in the kitchen relaunching and reinvigorating her father Amelio's school - the suppliers are all basic producers: fishermen and farmers. So much so that, if fishing was not possible due to weather conditions, the restaurant does not open.
Cuisine for refined palates. Not for everyone. Not for those looking for strong flavours, salty sugars and sauces to hit the taste buds, uneducated by industrial food and the pursuit of betrayal of the naturalness of nutrition disguised as originality.
We enjoyed the tasting menu, exploring the delights offered by our sea, prepared with care and love.
The raw fish dish is fantastic, counterpointed by the presentation of the same seafood specialties cooked with a light hand; light and appetizing fried food; the dish defined as "provocation" is fantastic; the pear sorbet is exquisite; everything else is appetizing and seductive, including the homemade bread.
Worth trying for those who choose to get to know what nature offers and which refers to the relationship between food and territory, which in Viareggio means the scent of the sea, untreated wines, seasonal vegetables and fruit.
A way of refining the palate, of recovering the natural dimension of food, of combining pleasure with well-being at the table.
In good company, because eating, if it is not convivial, does not bring happiness.
Anna Mazza
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13 Febbraio 2025
10,0
I proprietari sono semplicemente SUPER in tutto
Manuela Lorenzoni
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07 Gennaio 2025
10,0
Excellent fish cuisine, imaginative dishes
Mario Azzi
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25 Dicembre 2024
10,0
From the menu it was not possible to know or understand what we were going to eat because the owners did not want to explain what was in the various dishes: one dish is called "provocation" and they did not want to tell us what it was. In the spirit of "we're here now" we chose the tasting menu. The food was good but the portions very small.
The explanation of the dishes by the chef, of the technique of how they are made was interesting however the fact that whether you liked the food or not was a "luck" was repeated with each dish. I hadn't come for culinary lessons but to enjoy dinner with my other half. A good dinner, to be done again but if there had been more care about the customer experience with fewer interruptions and pride in the various dishes we would have enjoyed the evening more. Recommended if you want to be guided in their fish cuisine
Chicco M
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20 Dicembre 2024
8,0