Miseria e Nobilta In Campobasso

8,5

Basado en 657 opiniones encontradas en 3 webs


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tend

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Di 206
in Campobasso
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Di 8
di cucina Cucina molisana in Campobasso

Gestione recensioni

Probably the restaurant with the best quality/price ratio in the city and among the best in terms of the quality of the dishes. It combines ideas of traditional dishes improved by combining principles of modern cuisine. The selection of wines is also excellent, perfectly compatible with the proposed menu which is also regularly updated to take advantage of the seasonality of the raw materials. Not to be missed. On Google it appears as Hotel but this detracts from the restaurant.
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08 Gennaio 2025
10,0
Very good food, helpful and kind, excellent flavors and quality
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06 Gennaio 2025
10,0
Ci siamo tornati, dopo un mesetto, alla ns successiva vista a Campobasso, Maria Assunta si conferma Regina assoluta della tradizione molisana, gentile elegante ed eclettica, riesce sempre a farti sentire a casa e ti ospita come se fossimo amici da sempre Ti apre le porte della sua cucina, ti offre il meglio delle rivisitate tradizioni in base alla stagionalità e con lei non hai mai paura di trovare qualcosa fuori tono Affidandoci al suo percorso gastronomico d’autore, cominciamo con amuse bouche che ti lascia senza parole, il promo a base di ceci elegante e sobrio, esplosione in bocca con la polpettina fritta e giù di Tintilia, Macchia Rossa di Claudio Cipressi per non sbagliare mai l’abbinamento con il food ed il beverage di una regione che esiste, altroché, se esiste!! Poi al solito, come ns consuetudine l’assaggio di almeno 3 grandi specialità da condividere tra ottimi amici X cui, mazzancolle scottate arancia e carciofi, il mare che facendo il salto all’indietro del gambero, balza in bocca dandoti la sensazione di non aver mai mangiato pesce prima di allora, che fantastico antipasto, molto molto vicino all’insalatina di mazzancolle scottate, misticanza e porcini del Maestro Gualtiero Marchesi che mi sono pregiato di conoscere personalmente a Roma quando la ristorazione di alta classe era solo appannaggio dei 5 stars hotel del centro di Roma A seguire pallotte cacio e ova, che si confermano, a mio e a ns modesto avviso le migliori mai assaggiate in Molise ed in Abruzzo, soffici e deliziose, con una piccola julienne di peperoncini dolci fritti e chips di salsiccia con un sughetto da far invidia a quello della mia mamma nel quale intingevo, di nascosto una bella fetta di pane casareccio di semola di grano duro del Salento o di una bella puccia fumante, TOP!!! Poi ritrovi origini, tradizioni e rivisitazioni in un piatto che ammiccando alla mia terra, zuppetta di fave con polpette di manzo, cicoria, uvetta e pinoli, va oltre inserendo in una crema di fave secche, da noi si chiamano “fave nette” e alle cicoriette di campagna, da noi “cicureddhre” ma inframezzate da una polpetta di squisita fattura, quella che la nonna non ti ha mai voluto svelare per paura che non andassi più a trovarla, impreziosita, però da uvetta e pinoli che aggiungono quella nota Natalizia che ti fa ritrovare l’amore e l’affetto della tua famiglia a Natale, scoprire le “fave nette e cicurecchre” in Molise mi ha fatto ritornare a casa mia a Maglie nel basso Salento con un pensiero a mia madre che mi ha svelato i segreti e l’amore per la cucina, per questo sono molto grata a Mariassunta che inconsapevolmente mi ha rievocato emozioni, forse sopite, che bellezza! Poi la proposta della settimana di Natele per i primi e quindi assaggiamo, le pantacce, una pasta fresca di semola di grano duro Senatore Cappelli con rosmarino, ceci e baccalà, molto molto buone e anche qui il ricordo che condividi con Maria Assunta e quello della pasta e ceci di San Giuseppe in Salento, diventata famosa con il nome di “ciciri e tria” che con l’aggiunta della pasta fresa fritta hanno il loro unico perché, assolutamente goduriosa! Poi assaggiamo il piatto che non ti aspetti, ravioli di carne in brodo tradizionale e carciofi, vittoria a mani basse, il ripieno è qualcosa di unico, la pasta sfogliata è soffice e delicata, ma la crema di carciofi conferisce al piatto quel gusto che non ti aspetti ed una brodosità che serve solo a far insaporire i ravioli e rendere unico il boccone, un leggero velo di parmigiano esaltatore di sapidità e se in pace con il mondo A seguire l’ultimo del trittico di primi, i cavatelli con scarola, alici, manteca e mollica saporita, sapidi come solo il mare sa essere, rivelatori di un grande valore per i pesci poveri come le acciughe salate, salate in una panure profumata e croccante, non c’è che dire, il mare in tavola a Campobasso! Stavolta abbiamo quasi raggiunto il limite invalicabile, ma un grande secondo va assaggiato e ci facciamo innamorare dal baccalà arracanato con finocchi gratinati, delicato ed avvolgente, reso delicato e dolce dal prezioso profumo del millefoglie di finocchio al quale accompagniamo il mitico cardoncello saltato in padella senz’aglio, fantasia di un piatto regale! Non ce la facciamo proprio più, ma i dolcetti sechi della casa e un buon Talisker, ci portano verso il caffè che conclude un’altra fantastica cena a casa di Maria Assunta! Grazie di cuore x la tua professionalità e per l’affetto dimostrato! Alla prox con amore!
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15 Dicembre 2024
10,0
... ormai è il ns. posto del cuore a Campobasso La Chef Maria Assunta ci accoglie come a casa sua e noi siamo onorati e lieti della sua cortesia e gentilezza anche in questo caso le parole risultano meno espressive delle immagini presentazione elegante e mai sopra le righe, impiantamento impeccabile, netti i sapori e la bontà delle materie prime che di volta in volta trovi nel piatto dall’amuse bouche al dessert, un viaggio sensoriale di gusto e di amore per il proprio territorio e le proprie tradizioni che bella serata, grazie di cuore!!! Alla prox!!!
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10 Novembre 2024
10,0
I ate very well. Everyone very friendly. Good and refined dishes. The only flaw was that the air conditioner was off. We went for lunch, all the windows were wide open and it was 34 degrees outside. We were sweating and we asked to turn on the air conditioner. It was done, set at 18 degrees minimum power, practically useless given that the rooms near ours had the windows wide open. They notice we're dripping and turn up the power. Then a couple arrives who doesn't like the air conditioner, instead of accommodating them in the nearby room, they lower the power of the air conditioner. Once we finished eating we left without even the coffee. I'm sorry because eating at 34 degrees was painful even though everything else was impeccable.
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07 Settembre 2024
6,0
A beautiful, elegantly set table, a prelude to a fantastic evening We immediately choose the wine, Macchia Rossa, Tintilia di Cipressi and in the meantime a tray of amuse bouche with watermelon extract and roasted cob arrives at the table, an unusual and well-constructed wish for an excellent dinner. We go to the menu, we are enchanted by the entrées: aubergines with roasted tomato glaze, basil and parmesan, a very well made dish; the cacio e ova pallotte, tomato, friggitelli and dried sausage, the best cacio e ova pallotte ever eaten in Molise, it felt like eating a cloud of cheese, the balance was excellent with the julienne of lightly fried friggetelli peppers and the dry sausage, it seemed like eat a cloud of cheese, excellent balance with the friggetelli, followed by steamed cod with seared courgettes and black summer truffle, the cod melts in the mouth, the courgette refreshes an already ennobled fish, the truffle is excellent, then we taste the seared prawns , vegetable caponatina and cocktail sauce, the prawns, the queen of small crustaceans, opened and seared, remain juicy and delicate and are completed with the caponatina in a delightful bite, the sauce is very delicate and gives it its roundness Already in this way we would be convinced of the qualities of the Chef, but never tamed, we proceed to taste the first courses: Tintilia crioli with bacon, courgettes, cardoncelli and caciocavallo, for our veg friend, no problem, it's all express, no bases, we remove the bacon, after all less is more, as they taught us, the cooking of the crioli is excellent, the exuberant Tintilia generously enriches an excellent homemade pasta, the flavors are strong and distinct, the pasta is well bound, a very well prepared dish successful Together with the crioli we chose to taste the tagliolini with prawns, courgette pesto, basil, almonds and yellow datterino cherry tomatoes, also for this dish, veg no problem, we remove the prawns and that's it, fantastic flavors and the queens of shellfish return to make themselves felt with their sweet flavor, well done! For the second course, the sliced ​​cardoncelli mushrooms, liquid salad and black summer truffle, here dear Chef Maria Assunta you won hands down, the mushrooms were delicious, cut high to have the opportunity to sear them well creating a light sealing crust, but it is the fork that reveals all the technique expressed in the dish, by sinking it you acquire consistencies, aromas and colors that make this dish a chef d'ovre, the liquid salad finds its worthy companion in the crumble which refreshes the flavor of the mushroom that remains crunchy and fragrant, enhanced by the countless slices of truffle which brings an explosion of taste and goodness to the mouth, but how did you come up with this dish, so simple and so ingenious!!!!!! dessert: crunchy wafer with cream and black cherry, mother's cream with which we all grew up, simple with excellent fresh eggs, very delicate, its beautiful black cherry and a delicious wafer, tender cake with red fruit coulis, a very well made dessert and delicious, almond and hazelnut pastry, ricotta and percoche mousse, excellent, very delicate consistency of the ricotta mousse, crunchy and tasty, the percoche, to finish white, eat with almonds, you would have wanted a whole bowl of this, so delicate and good, excellent choices and sublime variations of dessert!! A rum and a coffee close one of the most beautiful dinners in Molise We will return with immense pleasure after having met Maria Assunta, Chef and demiurge of Miseria e Nobiltà, such a beautiful person who stopped with us to chat for a long time after the service, revealing herself in all her simplicity and giving us her love for a territory everything to be discovered which rightly boasts excellent raw materials, hosting great professionalism and ancient and consolidated traditional experiences in every corner Big congratulations, see you next time
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01 Settembre 2024
10,0
Delicious authentic Italian food.
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29 Agosto 2024
10,0
Carefully designed, light and tasty dishes, beautiful to look at! In the dining room are two skilled restaurateurs ready to pamper customers. At the end of the evening the chef went around the tables: much appreciated Super super recommended 👌
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23 Agosto 2024
10,0
"Simple and refined" is the ideal spot for this restaurant in the center of Campobasso. The dishes tasted simply delicious with excellent attention to the raw materials, fresh and cooked with care and taste by the chef. Pleasant and discreet service. Fair price for what there is 'been served.
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18 Agosto 2024
10,0
We had never been to this restaurant; we will definitely return. We ate very well and spent the right amount. The girl who served us was very kind and helpful. The only flaw: the water is hot and in unsealed bottles. However we recommend it.
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02 Agosto 2024
10,0

Ristoranti simili a Campobasso

8,4
1301
Recensioni

Aciniello

15/12/2024: Friendly staff and really good food. I highly recommend
13/12/2024: First visit to Campobasso, we decide to have lunch in this very nice restaurant-style restaurant. The menu is extensive with Molise specialties. I tried the cacio e pepe with bacon which was to my liking. The desserts are very good. Good price.
8,4
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Recensioni

Trattoria da Nonno Cecchino

12/12/2024: Polite and efficient service. Great food ; preparation and quality. Very welcoming environment. Advised.
08/12/2024: Good quality dishes, a notable platter of niche cured meats and excellent stringy scamorza with ventricina and truffle. We enjoyed a good first course, fusilli, cream of potatoes, chicory and crispy bacon, exquisite in its simplicity. We were too full to order a grilled lamb, which is a reason to return next time.

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