A sublime experience in Osteria Francescana with the best Chef in Italy and in the world @massimobottura.
We agree that we have reached the apotheosis of taste.
Thank you 🥰
Claudio T.
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07 Aprile 2024
10,0
Very young but very trained waiters. 4 hours of pure massage on the palate. Chef Bottura also came to greet us with a beautiful smile. At the end of the meal, in addition to various desserts offered by the house, the women are also given a bottle of balsamic vinegar from Modena by Massimo Bottura!! A beautiful memory to take home!
Sara H
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01 Aprile 2024
10,0
An unforgettable experience. As soon as we approached the door of the restaurant, the door opened as if they knew you had just arrived. The service's attention goes to detail at all times. The explanation of the dishes and the attention of the sommelier are very remarkable. It is a very calm and relaxed atmosphere, perfect to calmly enjoy the fusion of flavors that your mouth explores. Of course, the tasting menu was above expectations, spectacular.
In addition, they always have a little detail with the women at the table at the exit of the restaurant. Quite an experience.
Adriana Pinto
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31 Marzo 2024
10,0
We had a great afternoon dinner. Did the tasting menu. Pene e oro dessert was absolutely fabulous.
Jos Van Driel
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30 Marzo 2024
8,0
Massimo has certainly created an institution but when he is away enjoying life, the product suffers and the service seems gimmicky! For example, the sommelier said that he selected a wine for the wine pairing just because it tasted like ice tea??!! What do you want fir the equivalent of $1,000?
Ed Powell
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28 Marzo 2024
6,0
Warm and welcoming location, service rated 10 with honors, great professionalism and empathy towards customers. Regarding the food, obviously great technique and attention to raw materials, some dishes are admirable (lentils are better than caviar) others (a potato that wants to become a truffle) in my opinion not of the same level. Considering the price, more could have been done.
Lorenzo Aniballi
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27 Marzo 2024
8,0
This place does not deserve three stars anymore. Not with lackluster dishes sprinkled throughout the menu (first three dishes or so passed by with a yawn) , not with the somber ambiance and especially not with that absolutely unhelpful condescending child they call their sommelier.
When you’re in Modena where you throw a stone in the air and hit three awesome restaurants that charge 1/10th of what you do, you better deliver
Manuel Semán
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24 Marzo 2024
8,0
A beautiful food and wine and sensorial experience even if not memorable. Maybe the expectation was too high. In the tasting menu some super and different dishes that do not remain imprinted in the memory... I am not at all regretful, mind you but I would like to share a personal consideration: I accept the price of the menu without reservations because I consider it adequate for the enormous "machine" that fits inside it behind but we ended up with 2 glasses of dessert wine at a cost of €60 when the entire 500ml bottle costs €40 to the public! With an increase of almost 400%! I think it is excessive and unjustified even for Chef Bottura.
giovanni gargano
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21 Marzo 2024
6,0
3 stelle. Assolutamente esperienza positiva. Grandi piatti, grande lavoro alle spalle, grande ristorante. Da amatore non mi permetterei mai di giudicare chi come Bottura è un maestro, un artista e punto fondamentale dell evoluzione della cucina italiana. Sicuramente consigliato.
Mi permetto però un unico appunto (che non influisce in alcun modo sulla recensione perché riconosco le poche “colpe” della proprietà ) ma vorrei fosse spunto di riflessione sopratutto per chi offre questo genere di servizi (3 stelle!!): è possibile che alla richiesta fatta al Sommelier sul consiglio di un vino la risposta sia: se vi piace quello prendetelo?! Io so molto bene che “posso” prendere ogni vino mi vada, ma se chiedo un consiglio in merito a ciò che si può sposare meglio con il menu lo faccio perché penso che una persona che svolge quel lavoro debba “guidare” una scelta o quantomeno dare delle basi per fare la scelta migliore (altrimenti non avrei chiesto a chi dovrebbe essere esperto). Non vi annoio ulteriormente su come è evoluta la discussione ma appunto dopo 5 minuti e nessun consiglio in merito abbiamo deciso di chiudere un siparietto che stava diventando imbarazzante (“prendete quello che vi piace”). Alla fine abbiamo scelto noi senza essere guidati in alcun modo, il vino non è stato spiegato ne raccontato: semplicemente aperto e versato.
Non sono uso dare voti ma dico solo che io sommelier non ne ho visto. Magari consiglierei di mettere un po’ più di passione nello soglie ti del proprio lavoro (sopratutto quando si tratta di ristorazione).
Un saluto
frenzie
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30 Dicembre 2023
10,0
Tutto perfetto dall’accoglienza e per tutta la permanenza. Abbiamo pranzato alla carta. Pietanze ottime abbondanti. Bottura è sempre una certezza. Mi sono sentita a casa, per me un 3 stelle deve essere così.
baba200869
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21 Dicembre 2023
10,0